500 ₺ ve Üzeri Alışverişlerde Kargo Bedava!
Mama Kabın da Kişiye Özel Renk Ve İsim Yazılır Mama Kabın da Kişiye Özel Renk Ve İsim Yazılır Mama Kabın da Kişiye Özel Renk Ve İsim Yazılır Mama Kabın da Kişiye Özel Renk Ve İsim Yazılır

Kedilerde Çene Aknesi Nedenleri Sebebleri Nelerdir

Tarih: 12.09.2023 14:29
Kedilerde Çene Aknesi Nedenleri Sebebleri Nelerdir

Kedilerde çene aknesi nedir?

İnsanlarda olduğu gibi, akne, kedinin yağ üreten yağ bezlerinin çevresindeki kıl köklerinin tıkanmasıyla oluşur. Araştırmalar, çene aknesinin foliküler keratinizasyon nedeniyle geliştiğini göstermektedir.

Derinin dış tabakasında bulunan bir protein olan ekstra keratin, tüy köklerini tıkadığında siyah noktalar oluşur. Bakteriler bu noktaları enfekte ederse, insanlardaki sivilcelere benzeyen cerahatlı lezyon veya akneler oluşabilir.   

 

Kedide çene aknesinin belirtileri

Kedi çene aknelerinin en yaygın belirtisi, özellikle açık renkli veya beyaz kedilerde kirli bir çene görüntüsünün ortaya çıkmasıdır. Dikkatli bir inceleme ile siyah noktalar ve iltihaplı tüy folikülleri görülebilir.

Yaygın olarak çenede görülmesine rağmen, akne üst ve alt dudaklarda da ortaya çıkabilir. Siyah nokta enfekte olursa, şişmiş ve tahriş olabilen iltihaplı şişlikler görülebilir. Kronik akne sorunu olan kedilerin dokununca acı veren sert, kabuklu lezyonları olabilir. 

Kedide çene aknesinin sebepleri

Bu hastalığın nedeni tam olarak anlaşılmasa da, siyah noktaların oluşmasına bu faktörler katkıda bulunabilir:

  • Stres
  • Kedinin kendini iyi tımar etmemesi ve edilmemesi
  • Hiperaktif yağ bezleri
  • Hormon dengesizlikleri
  • Gıda veya kimyasallara duyarlılık
  • Zayıf bağışıklık sistemi
  • Alerji kaynaklı kontakt veya atopik dermatit
  • Eş zamanlı enfeksiyon veya hastalık
  • Plastik Mama Kapları

Kedi çene aknesi ile plastik gıda ve su tabaklarının kullanımı arasında belirgin bir korelasyon vardır. Başlangıçta plastik malzemeye temas alerjisinin akneye neden olduğu düşünülmekteydi. Şimdilerde ise plastiğin akneye sebep olan bakterileri üzerinde tuttuğu düşünülüyor.

 

lastiğin temizlenmesi cam, seramik veya paslanmaz çeliğe nazaran daha zordur. Çünkü plastikteki küçük çizik ve aşınmalar bakterileri kolayca yakalayıp tutar.

Kedinizin mama ve suyunu cam, seramik, paslanmaz çelik gibi geçirimsiz malzemeden yapılmış kaplarda vermeniz daha sağlıklıdır. Kediniz akne geliştirmeye yatkınsa, bu kapları sık sık yıkayarak kap kaynaklı akne ihtimalini en aza indirebilirsiniz. 

Alerjiler de çenede akne gelişimi için başka bir yaygın sebep gibi görünmektedir. Evcil hayvanların alerjileri, insanlardaki tipik saman nezlesi belirtilerinden ziyade ciltte ortaya çıkma eğilimindedir. Kedinizin mamasındaki veya çevresindeki bir maddeye alerjisi varsa, iltihaplı cilt, kaşıntı, yalama, çiğneme, kulak enfeksiyonları ve tüy dökülmesine ek olarak çene aknesi de oluşabilir. 

Kedide çene aknesi nasıl teşhis edilir?

Kediniz çenesinde siyah nokta veya yaralar oluştuysa, ilerlemesini önlemek ve tedavi ettirmek için veteriner hekiminizi ziyaret etmeniz gerekir. Hekiminiz muayene sırasında olası uyuz akarları, pire, mantar enfeksiyonları, alerjiler ve bakteriyel enfeksiyonlar gibi çeşitli ihtimalleri eleyecektir. 

Veteriner hekim akarları kontrol etmek için bir cilt kazıma; bakteri veya mantar aramak için bir cilt sitolojisi veya saçkıranı ekarte etmek için bir dermatofit kültürü yapabilir. 

Yaralar şüpheli görünüyorsa ve tipik bir çene aknesi görünümü yoksa, hekim immün sistem aracılı hastalıkları veya neoplastik nedenleri kontrol etmek için biyopsi önerebilir.

Kedilerde çene aknesi nasıl tedavi edilir?

Çoğu çene aknesi tedavisi, durumu iyileştirmek yerine durumu yönetmek için gelişmiş hijyen uygulamalarını içerir. Kedinizin kullandığı plastik kapları değiştirmenin ve günlük yıkamanın yanı sıra, kedinizin çene sivilcelerini temizlemeye yardımcı olmak için deneyebileceğiniz bazı ev ilaçları vardır. 

Bunlardan herhangi birini, evde kedinize uygulamadan önce mutlaka veteriner hekiminizle konuşun. Çünkü bazı insan ürünleri kediler için toksik olabilir. 

  • Etkilenen bölge günde iki kez yumuşak bir sabunla, benzoil peroksit içeren bir anti-bakteriyel veya antiseboreik bir şampuanla nazikçe temizlenerek, tüy köklerinin temizlenmesi sağlanabilir.
  • Cilt sağlığını iyileştirmeye yardımcı olmak için omega-3 yağ asitleri içeren bir yağ asidi takviyesi eklenebilir.
  • Ilık su kompresi yapılarak iltihaplı kabarcıklar yatıştırılıp, iyileşmesi teşvik edilebilir.

Kedinizin akneleri veteriner hekim müdahalesi gerektirecek kadar ilerlediyse, hekim bakterilerle dolu siyah noktalarla savaşmak için çeşitli ilaçlar önerebilir:

  • Kapsüller, tabletler, sıvı veya uzun süreli bir enjeksiyon şeklinde sistemik antibiyotikler
  • Etkilenen bölgeye uygulanacak topikal antibiyotikler
  • İltihabı yatıştırmak için steroid enjeksiyonu veya tabletleri
  • Yatıştırıcı steroid içeren antibakteriyel ve antifungal şampuan, mendil veya temizleyiciler

Kedilerde çene aknesi nasıl önlenir?

  • Kedi çene aknelerini önlemenin en iyi yolu plastik kaplardan seramik, cam veya paslanmaz çeliğe geçmektir.
  • Kedinizde strese yol açan etkenleri en aza indirmek,
  • Sağlıklı cilt ve tüylerin desteklenmesine yardımcı olmak için sık sık taramak, tıkanmış saç köklerinin oluşma şansını azaltır. 

Kedi çene akneleri, iyi hijyen alışkanlıkları ve hızlı müdahale ile ortadan kaldırılabilir. 

Kedinizin hasta olduğundan şüpheleniyorsanız, hemen veteriner hekiminize gidin. Veteriner, kedinizin sağlık sorunlarını ve sağlık geçmişini bilir. Kediniz için en iyi önerileri yine o verecektir.

Henüz yorum yapılmadı.
Yorum Yap
İlgili Ürünler
Yükleniyor...